Selfie fal a Tájházba

Selfie fal (fotóháttér) készült egy Tájházba. A fotón a Tájház és a falu fotói vannak. Nagyon egyszerű és gyors, ha szeretnétek hasnolót kövessétek a leírást. Ilyen lett:

Anyagszükséglet:

 • 3 mm-es és 1,5 mm-es szürkelemez
 • ragasztó (könyvkötészeti)
 • decoupage ragasztó
 • nyomtatott fotók

Elkészítés:

1. A 3 mm-es szüklemezből 15 cm-es csíkokat vágtam, összesen 7 db-ot. Így 7 100x15 cm-es lemezről áll a fotófal.

2. A hátsó merevítéshez 3 db vastag "lecet" készítettem. 6 db 100X20 cm-es csíkot a 3 mm-es lemezből és 3 db-ot az 1,5 mm-es lemezből. Ezeket 3 db "léccé" ragasztottam össze, ezeket ragasztottam a végén a lemezek hátuljára merevítésnek és az akasztó is ide került fel.

3. Word-ben megszerkesztettem a képeket, minden fotót 15 cm szélesre szerkesztettem. Nyomtatás után kivátam és "össze sakkoztam" a lemezeken, jóval többet nyomtattam, mint amennyit felhasználtam. A ragasztást könyvkötészeti ragasztóval csináltam.

4. A fotók száradása után 3 réteg decoupage ragasztóval kezeltem a felületet, elől és hátul is, hogy az időjárásnak ellenálló legyen. 

 száradás előtt a decoupage ragasztó felülete ilyen, selyemfényűre szárad

 

0 Tovább

Fotókeret a Tájházba

Egy Tájház kültéri dekorációjának elkészülését mutatom meg nektek. A fotókeret egy fedett, de kültéri helyszínen lesz kihelyezve. Ha szeretnétek otthonra, vagy rendezvényre hasonlót, kövessétek a leírást! A keret palóc hímzás motívum mintájára kapott kék.piros díszítést, alul pedig a keretet használó vendégek szabadon írhatnak szüveget a keretre, hiszen a keret alsó része táblakrétával írható!

Mutatom a végeredményt

Anyagszükséglet:

 • 1 cm vastag 100X140 cm-es habkarton
 • ragasztó
 • habkarton szög
 • táblafesték (Pentart)
 • akril apalozó (Pentart)
 • piros és kék akril (Pentart)

Elkészítés:

1. A habkartont 100X125 cm-es méretre igazítottam. Majd a kerethet alul kimértem 40 cm-t, a többi oldalon pedig 20 cm-t. A kieső közép résszel hátulról bemerevítettem a kartont, így több helyen 2 cm vastag lett (azért, hogy a kültéri időjárás miatt ne vetemetjen el). A ragasztáshoz könyvötészeti ragasztót használtam. És a habkartonhoz való specilis akasztókat is felraktam. Felülre 2 db-ot, alulra 1 db-ot, mert alulról le lesz súlyozva, hogy a szél ne mozgassa.

2. A táblafestéknek maszkolószalaggal kijelöltem a helyét és 4 rétegben lefestettem.

3. A táblafesték száradása után leszedtem a maszkoló szalagot és a többi felületet két rétegben lealapoztam akril alapozóval.

4. Piros és kék akrillal pedig felfestettem a mintát.

0 Tovább

Üveg vázából tükrös váza -pentart mirror mist

A Pentart Mirror Mist tükör permetfestéket próbáltam ki, egy későbbi munkám előkészítéseként. Üveg felületre alkalmas verziót próbáltam ki egy rég nem használt mécsestartón. Egy olyan felületet képeztem először amit a festék száradása után vissza lehet törölni, hogy mintát kapjak a mécsestartón - a mintát pedig cukormázzal rajzoltam fel, majd töröltem le. Ez lett a végeredmény:

Anyagszükséglet:

 • átlátszó üveg tárgy
 • Pentart Mirros mist + varnish mist
 • cukormáz

Elkészítés:

1. Zsírtalanítás! Majd a minta megrajzolása a belső peremre. 

2. A festéket felrázás után lehet használni és egyszerűen csak rá kell fújni a felületre belülről. Kicsit megfolyt néhol, de mozgatással szépen elterül és kb. 3 óra alatt tökéletesre szárad.

3. Száradás után egy textil törlővel övatosan letöröltem a cukormázat. Néhol lejött a festék de így még régiesebb, kopottasabb lett a hatás. 

4. Végül a befejező lakkal befújtam a feületet. 

0 Tovább

A 70  éves lóca új színe

Eddig elképzelhetetlenne tartottam, hogy szépen lefessek egy egész bútor azért, hogy utána aztán vissza csiszoljam a festéket, mintha kopott lenne a bútor. De ez a lóca kopott hatás nélkül elképzelhetetlen lett volna.  Évek óta várakozott csúnya szürkére alapozva. Ez lett a végeredmény:

Anyagszükséglet:

 • csiszolóvászon
 • Pentart vintage festék két színben (vintage barna és krémfehér)
 • Pentart alapozó a krétafestékhez
 • Pentart matt lakk "Derkor varnish matte"

1. Az évekkel ezelőtt szürkére alapozott lócát zsírtalanítottam, enyhén megcsiszoltam és újra alapoztam a Pentart alapozójával. A lócát a helyén újítottam fel, csupán papírt és nedves törlőket tettem alá a csiszolás idején, festés alatt pedig csak papírt, de ez a festék egyáltalán nem csepeg, nagyon tisztán lehet vele dolgozni. Egyedül a csiszolás jár egy kis porral, de a lehulló port szépen megfogja, ha nedves törlők vannak alatta.

2. Az alapozóréteget 12 órán át hagytam száradni, majd felkentem a vintage barna dekorfestéket. Ezt is hagytam 12 órán keresztül száradni.

3. A felületet lefestettem a krémfehér festékkel, így nézett ki egy réteg után:

4. 12 óra elteltével rákentem a második réteget. Ez a Pentart festék tökéletes állagú, jól fed két rétegben még ez a világos árnyalat is, ettől kicsit tartottam, hogy több réteget kell majd felfestenem de két rétegeben tökéletesen takar. Korábban csak hengerrel festettem, de ezt a felületet nem lehetett csak ecsettel festeni és bár hengerrel szebb és egyenletesebb volt a végeredmény, de ecsettel is szép lett a végeredmény. 

5. És újabb 12 órát vártam a száradásra, mielőtt csiszolni kezdtem (na jó nem teljesen mert pár óra múlva nem bírtam ki, hogy ne csiszoljak bele néhol, mert nagyon kiváncsi voltam). Megcsiszoltam az éleket, a díszek elejét és azokat a részeket, ahol egyébként használat közben szerintem a leginkább kopna:

6. Csiszolás után alapos portalanítás, majd jöhet a lakkozás. Lakk helyett lehet viaszt is használni, de nálam a viasz nem adna megfelelő védelmet, mivel biztosan nedves törlögeténsek lesz kitéve a felület, mert hamarosan maszatos kis kéznyomokkal lesz tele :) Ezt a festéket fontos utókezelni, csak akkor lesz tartós a felület. Festettem már ezzel a festékkel konyhabútort is, amit szintén matt lakkal fejeztem be és több, mint egy éve kopás nélkül bírja a vizet, gőzt, és a tisztítószereket. 

0 Tovább

Mire jó egy régi fiók?

Egy menthetetlen régi asztalból maradt ez a fiók, amit nem volt szívem kidobni, így éveken keresztül ide-oda rakosgattam, nem tudtam mi lesz a sorsa, ma sor került rá, és polc lett belőle. Ez lett a végeredmény:

polc fiók

Anyagszükséglet:

 • csiszolóvászont (400-as, 150-es)
 • vízbázisú vékonylazúr
 • barna akril
 • ledszalag
 • ragasztópisztoly
 • ragasztószalag
 • 2 db képakasztó

1. Először a fiók gombot kivettem, majd csiszolás, először durva, utána finomabb csiszoló vászonnal:

polc fiókpolc fiók

2. Csiszolás után:

polc fiók

3. Lazúrozás, két réteggel:

polc fiók

4. A fiók elejét először világos akrillal kentem le, majd flódergumival sötétebb akrillal faerezetet rajzoltam bele:

polc fiókpolc fiók

5. A fiók elejét is átkentem vékonylazúrral.

6. Száradás után a fiók deszkái között lévő repedést használtam fel, előre a sarokba beragasztottam a kapcsolót, a repedésen átvezettem a ledszalagot és hátulról egyszerűen ragasztó szalaggal rögzítettem a repedésben a ledeket:

polc fiók

7. A fiók két szélére képakasztót szögeltem és mehet is a falra a kész "polc":

polc fiók

polc fiókpolc fiók

polc fiók

0 Tovább
«
1234

diyhome

blogavatar

Kreatív újrahasznosítás, ötletek, az egyszerűtől a bonyolultig.

Utolsó kommentek