Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A hajós babaszoba egyedi függönye

A babaszoba függönyét is magam készítettem el, mert nem találtam oda illő függönyt. A selyemfestés technikáját alkalmaztam, ami roppant egyszerű, gyakorlatlan kezek is bártan belevághatnak. Egy nagyon olcsó fehér muszlin anyagot választottam, én szegtem és varrtam rá behúzó szalagot is, de ezt a részét készítheti varrónő, vagy vehetünk fényáteresztő készfüggönyt is a lényeg, hogy fehér legyen, mert a festék színét csak ez adja vissza igazán (a készfüggöny lehet „voilá” is). A selyemfestékek gyönyörűen fognak ezekre az anyagokra is (bár az igazi hernyóselyemhez fogható színt nem ad, viszont az nem is való függönynek), egyedül a fixálásnál kell óvatosan bánni a vasalóval, legjobb egy lepedőn keresztül átvasalni, vagy nagyon kis fokozaton, mert ezek a műanyagok hamar kiégnek. Tehát ha megvan a függöny, nincs másra szükség, mint selyem kontúrozóra, ecsetre és tetszőleges színű festékekre. És kell egy keret, vagy egy alkalmas hely, ahová kifeszíthetjük az anyagot. Egyedül a feszítés nehézkes egy ilyen nagyméretű munkánál, mert akkora keretet kapni sem lehet, mint a függöny, meg nem is érné meg. Én egy ügyes megoldással a lambériához, és egy fa lócához feszítettem az anyagot. A feszítés azért fontos, mert ha nem feszül meg az anyag, elfolyik a festék (a feszítésnek nem kell olyan erősnek lennie persze, hogy doboljunk is rajta).

Anyagszükséglet:

  • muszlin vagy voilá függöny
  • selyemfesték
  • selyemfesték kontúrozó
  • szögek és függöny csipeszek

A festés lépései:

  1. Feszítsd ki a beszegett anyagot. Én a feszítést úgy készítettem, hogy egy fa lóca háttámlájába pici szögeket ütöttem kb. 15 cm-es távolságba és ugyanezt tettem a lambériával (szerencsémre épp egy magasságban voltak, persze a munka végeztével ki kellett javítanom a szögek helyét, de nekem megérte). A szögekre vékony gumit (gatyagumit) kötöttem, a gumi másik végét pedig egy függönycsipeszhez kötöttem. A csipeszt pedig az anyaghoz csíptettem (a gumik hosszának persze azonosnak/közel azonosnak kell lenni a feszítéshez). A függönyt nem teljes hosszban feszítettem, behajtottam addig, amíg a mintát terveztem. Elsőre ez lehet bonyolultnak tűnik, de igazából nagyon egyszerű. Egyéb megoldásként jó az asztalra, vagy székekhez gyorsszorítóval rögzített tetőlécek is. (Kicsit előrehaladott a fázisfotóm, de itt lehet a leginkább látni a rögzítést, a rögzítő gumik és csipeszek sajnos nem láthatóak rajta)

 

  1. Tervezd meg a mintát. Én csak A/4-es méretben terveztem meg és azonnal kontúrozóval rajzoltam fel az anyagra, így a mintám is változott. A mintát, ha papíron méret azonosan tervezed meg, feszítés előtt a mintára helyezve az anyagot ceruzával át tudod rajzolni.

  1. Kontúrozás: nagyon egyszerű művelet, a kontúrozóból közvetlen az anyagra tudsz rajzolni, úgy mintha egy toll lenne. Meg kell várni a száradását, különben a selyemfesték el fog folyni. A száradást onnan is látni fogod, hogy a kontúr belesimul az anyagba teljes száradás után (amikor felrajzolod még kidomborodik)

 

  1. A festés nagyon egyszerű és jópofa, ahogy az anyagra ecsettel felvitt festék szétterül a kontúrvonalakig (néhol még tovább is, ha a kontúr hiányos, vagy kevésre sikeredett néhol). Tehát ha még nem festettél selyemre, akkor itt megjegyzem, először a kontúrozott rész közepére érintsd a festékes ecsetet, mert a festék szétterül. Ha közvetlen a kontúrvonal mellé teszed az anyagon a festékes ecsetet, ha kicsivel több festék van az ecsetedet bármilyen jó is a kontúrod, átfolyik rajta.

Én a deka selyemfestékeit használtam, nagyon intenzív színük van.

 

  1. Teljes száradás után kissé kifakul a muszlinon a selyemfesték. Ha megszáradt leszedheted a feszítőkről és óvatosan ki kell vasalni.

  1. Az utolsó feladat pedig feltenni a függönyt és gyönyörködni a műben.

 

0 Tovább

Tároló dobozok (nálam a hajós babaszobába kerültek)

Ezeknek a tároló dobozoknak az elkészítése nagyon gyors és egyszerű. És még újrahasznosított is! Nálam a babaágy alá kerültek (persze azóta már intenzív használatba vette őket a gyerek, alkalom adtán még bele is ül)

 

Anyagszükséglet:

  • kartondoboz
  • nyersvászon (molinó), vagy lepedővászon
  • színes barkácsfilc
  • színes szaténszalag
  • olló, ragasztó, tű, cérna, varrógép vagy textilragasztó

Elkészítés:

Készíthetjük varrógéppel, kézi varrással vagy textilragasztóval is! Én géppel varrtam, de akinek nincs otthon varrógépe, kézzel pedig nem szeret varrni, ezeket az anyagokat nyugodtan rögzítheti textil ragasztóval is, az eredmény akkor is garantáltan mutatós lesz.

  1. Megmérjük a doboz oldalait. A doboz aljának méretéhez minden oldalon hozzáadunk 1 cm-t, majd kivágjuk. Ezután az oldalait vágjuk ki. A négy oldal szélességét összeadjuk, ráhagyunk 2 cm-t, ez lesz a kivágott anyag hossza. A magasságánál pedig a doboz magasságához a varrásszélhez 1 cm-t számolunk rá, plusz tetszőleges anyagmennyiséget a befelé fordításhoz, ez minél több, annál szebben mutat majd, mert eltakarja a doboz belsejét.
  2. Mielőtt összeragasztjuk, vagy összevarrjuk az anyagot, a doboz magasságához igazítottan felragasztjuk/varrjuk teljes anyagszélességben a szatén szalagot. Ennek magasságát úgy tudjuk meghatározni, hogy az anyagunkra felmérjük a dobozunk magasságát, plusz 1 cm-t, ezzel megkapjuk a doboz felső peremét. Ehhez képest tetszőlegesen tudjuk választani, milyen magasra szeretnénk a szalagot, itt figyelembe kell venni a rákerülő minta méretét is!
  3. Ezután a doboz frontoldalához felvarrjuk, vagy felragasztjuk a barkácsfilcből kivágott mintát. Én két mintát készítettem, egy hajókormányt sárga és narancssárga anyagból és egy bálnát sötét- és világoskék filcből. A minta tervezését itt látjátok:

A kormányhoz kivágtam a teljes formát citromsárga filcből, majd díszítésnek egy kisebb és egy nagyobb kört narancssárgából. A sárga alapot varrtam fel először, majd rávarrtam (ragaszthatod is) a narancssárga díszeket. A bálnánál két vízcseppet vágtam ki világoskékből, egyet sötétből. A bálna felső részét sötétkékből, az alsót világosból vágtam ki, úgy, hogy a világoskék alányúljon a sötétkék rátét alá. Szintén varrással rögzítettem, de nyugodtan ragaszthatod is (mosható a ragasztott verzió is!).

  1. A rátétek felhelyezése után az anyagot a hátulján összevarrtam, majd kifordított állapotában belevarrtam az alját. Ezekhez a varrásokhoz volt szükség az 1-1 cm ráhagyásokra. És a széleket cikk-cakk varrással tisztáztam (hogy az anyag későbbi feslését megakadályozzam), de ehelyett ragasztós kézzel is végig lehet simítani a széleket, az is megakadályozza az anyagbomlást.

 

  1. A kész textil zsákot visszafordítva belecsúsztatjuk a dobozt, és a hosszú ráhagyást behajtjuk. Ezzel kész is a tárolónk!

 

0 Tovább

Miből lesz a hajókormány? Hajókormány polc készítése

Egy babaszoba saját készítésű berendezési tárgyainak leírásait olvashatjátok a napokban. Elsőként a szoba fő motívumának, a hajókormány polcnak az elkészítését mutatom meg.

Ez lesz a végeredmény:

Játék macikkal, kis könyvekkel, építő kockákkal telepakolható, terhelhető polc, saját kezűleg, és még férfi családtag segítsége sem kell hozzá, ügyesebb anyuka is el tudja készíteni. És a „hűha, ezt te csináltad?” garantált a végén. Tehát miből lesz a cserebogár, vagyis a hajókormány? Kartonból és tekebábuból!

 

Anyagszükséglet:

  • vastag karton, szürkelemez néven találjátok meg, ebből kell 4db 70X100 cmes 2,5 mm vastagságú, és 4 db 1/vagy 1,5 mm-es vastagságú. (a továbbiakban vastag lemez és vékony lemez névvel fogom őket illetni!)
  • 7 db tekebábu
  • Ragasztó: ragasztópisztoly és gyors kötésű faragasztó (vagy könyvkötészeti ragasztó)
  • 1 db durva csiszolóvászon
  • fehér zománcfesték (én vízbázisú, selyemfényű festéket használtam)
  • olló, tapétavágó kés, ceruza, mérőszalag, vonalzó, hatalmas körző (vagy rajzszög, cérna és ceruza ànekem ez volt körző helyett)
  • akasztó a felfüggesztéshez (én gipszkartonozásból megmaradt hilti szalagot használtam, ez volt itthon)

  1. Először a vastag lemezből elkészítjük a kormány elejét és hátulját. Az oldalakat 2-2 darabból állítjuk össze. Szerkesztünk egy körcikkek a lemezre, ehhez én egy rajzszöget leszúrtam, cérnát tekertem rá, a másik végére egy ceruzát kötöttem és ezt mozgatva a középpont (a rajzszög körül) rajzoltam meg a körívet. Egy kisebbet és egy nagyobbat. Így kaptam egy körcikket, amit kivágtam tapétavágóval. Ezt rajzoltam rá a másik 3 vastag lemezre. Ezekből a körcikkekből 2-2 darabot összeillesztettem, hátul egy lemez csíkkal ragasztottam össze szorosan, a megmaradt vékony részt faragasztóval kitöltöttem, a ragasztót kötés előtt kartonnal elsimítottam és nem is látszott az összetétel. Tehát így megkaptam a kormány elejét és hátulját. Az egyik darabot 6 egyenlő részre osztottam, a körívek mentén 5-5 cm-es sávot jelöltem be, majd az osztóvonalak mentén is. Kivágtam tapétavágó késsel a közöket, átrajzoltam a másik oldalra és azt is kivágtam.

  1. A köríveket megmértem szabócentivel (mérőszalag), és a két ív hosszúságának megfelelő 1 rövidebb és 1 hosszabb sávot készítettem, 16 cm-es szélességben a vékony lemezre. Azért a vékonyra, mert ezt hajlítani kell majd. A szélessége a polc mélységét adja. A sávok széleinél bejelöltem mindkét oldalon és a szélein is egy 1,5 cm-es sávot. Ezután kivágtam a kartont. A sávon (szemmértéket használva) kb. 1,5 cm-es háromszögeket vágtam ki ollóval. Az így kapott fűrészfogak segítségével ragasztottam össze az oldalakat.

Először a nagyobb ívet készítettem el. A fűrészfogacskákat meg kell hajtani derékszögben, beragasztózni és szépen az ívre ragasztani. Többször is jól oda kell őket nyomkodni.

A kisebb ívet, a másik darabra ragasztottam. Így lesz könnyű az összeillesztés.

  1. Teljes száradás után (kb. 12 óra!) lehet összeilleszteni a két oldalt. Először a kisebb ívet ragasztózzuk be és helyezzük rá a másik oldalt. Majd a másik oldalt szakaszosan ragasszuk és belülről jól nyomjuk össze!

  1. Teljes száradás után a polc rekeszeinek a belsejét készítjük el. Az oldalakat vastag lemezből, az alsó és felső ívet vékony lemezből. Egyenként mérjük és szerkesszük meg, mert bármennyire is próbáltunk az előző fázisoknál pontosak lenni, lehetnek eltérések. Az íveket fűrészfogazással illesztjük, az oldalaknál alul és felül az ív vonalát vágjuk ki és itt ne fűrészfogazzunk. Az illesztés után maradt részt nagyon forró ragasztópisztoly csíkkal kitöltjük és kis darab kartonnal elsimítjuk.

  1. A bábukat durva csiszolóvászonnal megcsiszoljuk és festjük. Én 3 vékony réteg festékkel festettem. A kormányt 2 réteg festék tökéletesen fedte. A bábuk fején a festéket kicsit vissza kell csiszolni a rögzítés miatt, mert a forró ragasztótól a festék felválik és leesik a bábu. A bábukat ragasztópisztollyal a legegyszerűbb rögzíteni.

  1. Végül a hilti szalagot ragasztottam fel a csúnyábbik oldalra J úgy, hogy egy szem kilógjon, kimértem a falon a kormány helyét, két kisebb szögre akasztottam a polcot.

Nézz vissza később, és megmutatom a babaszoba további berendezési tárgyainak elkészítését. Ígérem, ez volt a legbonyolultabb!

 

 

0 Tovább
1234
»

diyhome

blogavatar

Kreatív újrahasznosítás, ötletek, az egyszerűtől a bonyolultig.

Utolsó kommentek