Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A régi képkeret új színe

Ezt a régi keretet nagymamám a padlásán találta, még az ő édesanyjáé volt, kép sajnos már nem volt benne. Sokáig kunyeráltam, míg végre nekem adta, mert ő nem talált ennek a rossz állapotú keretnek funkciót. Mivel évekig csak akartam ezt a keretet, de nem kaptam meg, amikor végre az enyém lett nem is tudtam mit kezdjek vele. Szeretem a matt festett bútordarabokat, de ezt a számomra "csodakeretet" nem lehet lemázolni, mert ez így szép ahogy van, a szúette nyomokkal együtt és a minden kopásával.

keret viasz régiségkeret viasz régiség

Ráfért egy nagyon alapos takarítás, egy évszázadnyi kosz volt benne. És az üveg is gyönyörű tisztítás után.

keret viasz régiségkeret viasz régiség

A kedves lakóit nem akartam megtartani, így egy szúirtást követően enyhén csiszoltam. És az éleken még tovább koptattam. 

keret viasz régiségkeret viasz régiség

Majd kapott két réteg Pentart viaszpasztát. Így nézett ki készülés közben. A viasz kötés után (a fa sokat beszív) kicsit fakul, a két réteg között 24 órát pihentettem.

keret viasz régiségkeret viasz régiség

keret viasz régiség

keret viasz régiség

Ilyen lett:

keret viasz régiségkeret viasz régiség

Aztán kitaláltam az új funcióját, és elkészítettem a 7 generációs családfát. 

keret viasz régiség

keret viasz régiség

0 Tovább

A flamingós szőnyeg 2. rész

Az előző bejegyzésben megmutattam, hogyan kell összeállítani a mintát, rávarrni és felkerült a csúszásgátló. Ez pedig a kész szőnyeg:

 A szőnyeg elkészítésének a következő lépése a tömés. A szőnyeget összehajtuk és a méretével megegyező vattelint szabunk ki. Ezt egyszerűen közé tesszük, majd a három oldalát körrbevarjuk, én cikk-cakk öltéssel varrtam.

Az utolsó lépés pedig a szegés. Ennél kell a leginkább odafigyelni és a leg időigényesebb is, mert egyszerre kell mindkét oldalát figyelni. Egy vászon anyagból (én pink pamutvásznat használtam) 12 cm-es csíkokat szabunk. Kettőt a rövidebb oldalak hosszához, kettőt a hoszabb oldalak hosszához igazítva. A rövidebb oldal szegőjét méretazonosan szabtam, a hosszabb oldalakra ráhagytam mindkét végén 3 cm-t. A szegőt ketté hajtjuk és levasaljuk (ez segíti majd a munkát. Majd behajtjuk minkét oldalán végig 2-2 cm-es hosszban, ez befelé fog fordulni az anyagon. Ezt a szegőt minden oldalra feltűzzük gombostűvel. Először a két rövidebb oldalt, majd a hosszabb oldalakat. Ezekn él a széleket behajtjuk úgy, mintha egy könyv csomagolása lenne, így tulajdon képen gérbe helyezzük. Fontos a pontos illeszté és varrás, hogy hátul és a szőnyeg színén egyaránt levarrjuk a szegőt, ezért kell gombostűzni sűrűn, hogy varrás közben ne csússzon szét a vastag anyag!

0 Tovább

A flamingós szőnyeg 1. rész

Flamingó rátétes gyerekszőnyeget készítettem. A képek és a leírás alapján bárki el tudja készíteni. Mutatom:

 Szükséges anyagok:

  • színes barkácsfilc (vastag és vékony)
  • fehér pamutvászon (lepedővászon)
  • vattelin
  • színes pamutvászon a szegéshez
  • csúszásgátló

Elkészítés:

1. Először a flamingó mintához kivágjuk filcből a részeket. Mutatom összerakva, és a különböző részeket (én 4 féle színből készítettem, pink, fekete, világos- és sötétebb rózsaszín)

2. A lepedővászonból kiszabunk egy 110X150 cm-es darabot. A 110 cm lesz a hossza, a szélessége pedig 75 cm lesz, ehhez az anyagot ketté hajtjuk. Az anyag egyik felére illesztjük a flamingót, gombostűvel rögzítjük és jöhet a varrás.

3. Az anyag hátuljára felvarrjuk a csúszásgátlót.

Holnap megmutatom a szőnyeg "kitömését" és szegését.

0 Tovább

Óriás papírvirág

Egy kreatív fotós megrendelésére készítettem ezt az óriási papír virágot, a magassága 115 cm. Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető, fotózáshoz, vagy csak úgy :). 

Szükséges anyagok:

  • 2 db műanyag pohár
  • gipsz
  • karton henger (vagy vastag kartonpapír, amiből egy kengert készítünk)
  • alufólia
  • selyempapír 70x100 cm-es ív, 1 db zöld, 9 ív sárga
  • kartonpapír
  • stiftes ragasztó
  • ragasztópisztoly
  • drót
  • dörzsi
  • akrilfesték

Elkészítés:

1. Először a virág szárát készítjük el. Én 2 db műanyag poharat használtam, először az egyik poharat teljesen kitöltöttem gipszel. A másik pohárnak az alján vágtam egy akkora kört, hogy a karton hengerem éppen beleférjen. Az én hengeremen valaha csomagoló papír volt. A henger végét megtömtem alufóliával, hogy a gipsz ne csorogjon át rajta. A poharat felfelé állítva feltöltöttem gipszel, és az előzőleg teljesen gipsszel töltött poharat is bele állítottam. Miután megkötöt az egészet beburkoltam selyempapírral. Ehhez stiftes ragasztót használtam, mert ez nem áztatja el a papírt. Beborítani a papírral nagyon könnyű, mert a ragasztó épp annyira áztatja meg a píprt, hogy könnyen formálható és simítható lesz tőle. Ezután kivágtam egy kartonpapírból (45X30 cm) a levél formáját, amit mindkét oldalról beborítottam selyempapírral. Itt látjátok a kész szárat és a "szabásmintákat". A gipsz azért kell a poharakba, hogy ezzel egy nehezéket kapjon a szár, ami elbírja a virágot. A levelet ragasztópisztollyal rögzítettem a szárral. 

2. A virág elkészítéséhez az alábbi "szabásminta" szerint vágtam ki a szirmokat, összesen 18 db-ot. 3 féle méretben és 1 db hullámos szélű kört, ami a közepe lesz a virágnak. Ez narancssárga akrillal átfestettem. Minegyik sziromhoz 3 db 70X100 cm-es ív papírt tettem egymásra, ezt ketté hajtottam és egyszerre vágtam ki a szirmokat. Először a legnagyobbat, egy úgy rajzoltam fel, hogy a papír széleihez minél közelebb legyen és ehhez igazítva csökkentettem a méretet.

3. A virág összeállítása is nagyon egyszerű. Fogtam a 6 db legkisebb szirmot, összegyűrtem hengeres formára egy papírdarabot ami a szirmok kivágása után maradt és köré kezdtem fogni a szirmokat egyesével az aljuknál fogva, úgy, hogy fedjék egymást. Ezt kézzel jól összeszorítottam majd megdrótoztam. A 12 db nagyobb lszirmot ugyanígy egyesével köré rakosgattam és drótoztam. Végül egy darab zöld papírral tekertem körbe, ezt is bedrótoztam. Az eredménye pedig egy hajlítható kis szár lett, amit bele lehet tenni a hengeres virágszárba és ezt nem is kell ragasztóval rögzíteni, így külön is használható a virágfej.

4. A virágszormokat a legnagyobbtól kezdve szépen kihajtogattam, majs az egész virágot elkezdtem óvatosan összegyűrni, így még szebb lett a szirmok tartása. Végül ragasztó piszollyal bele ragasztottam a hullámos szélü átfestett kört és abba a dörzsi egy darabját, ezt kevés fehér akrillal átfestettem. Az egész virág elkészítése 1 órát + a gipsz száradási idejét vette igénybe :) Gyerekekkel is bátran elkészíthető, nagyon egyszerű feladat!

0 Tovább

Gömblámpa másképp

Biztosan sokatoknak van otthon gömblámpája. Néhány éve nagyon divatos dekoráció a soros elrendezés és a hatalmas belógó gömblámpa is. Ehhez részletes leírás is terjed, sok-sok videóval, egyszerűen fitnessz labda, fonal és tapétaragasztó segítségével el lehet készíteni. Már majdnem én is ezt a verziót készítettem el, de nagyon tetszik a "loft". Így elhatároztam, hogy az én gömblámpám "loftosítva" lesz.

Ez lett az eredmény:

loft gömblámpaloft gömblámpa

loft gömblámpa

Így készült, tényleg fillérekből, gyorsan (a lámpám mindennel együtt 3500 ft-ből készült el, néhány óra alatt), és nekem tetszik, nagyon szeretem.

Szóval loftosítottam és dupláztam a gömblámpát, két egymásba rakott gömböt készítettem.

Anyagszükséglet:

  • 1 db függeszthető lámpatest (barna színben az Obi-ban találtam és 1000 ft-os áron)
  • 1 db led izzó
  • 1 csomag milton kapocs (óvodai fogalkozások közkedvelt eszköze)
  • vastag karton (én 1,5mm-es szürkelemezt használtam)
  • barna matt akrilfesték (Pentart)
  • bitumen tartalmú bronz Pentart festék (de bármilyen metálos festék megfelel, persze csak ha szereted a fémes csillogást, de ugye fém nálkül nem loft a loft)
  • hegyes olló vagy kés

Elészítés:

1. A kartonból 8 db 1,5 cm széles és 100 cm hosszú csíkot , és 8 db 1 cm széles és 80 cm hosszú csíkot vágunk.

2. A csíkok minkét oldalát barna akrillal festettem, száradás után a hosszabb csíkok egyik oldalát, amelyik a külső lesz fémes hatású festékkel kezeltem. 

3. Először a belső, kisebb gömböt raktam össze. Az összerakás pofon egyszerű. Egy hegyes körömvágó ollóval a két csík mindkét szélén a végétől 1 cm-re szúrtam egy lyukat, hogy a milton kapcsot könnyebb legyen beletenni.  Mindkét csík felénél és szúrtam egy lyukat. Egyszerűen mindkét csíkot a végeinél összefogtam és keresztül szúrtam rajta egy-egy kapcsot. Így kaptam két kör alakú kartont.

loft gömblámpa

4. A két kört egymásba rögzítettem, mégpedig úgy, hogy a felező metszéspontokon milton kapoccsal tűztem össze.

loft gömblámpa

5. Ezután egy újabb kört készítettem és hozzá rögzítettem a két körhöz. Ezt belülről rögzítettem és innentől minden kör elkészülte előtt hozzánéztem a helyét és jelöltem az előre lyukasztandó pont helyét, mert az anyagvastagság miatt már nem lehet tartani az 1-1 cm szélek elhagyását.

loft gömblámpa

6. Folytattam a sort, míg mind a 8 kör össze nem került. Minden egyes metszésponton rögzítettem milton kapoccsal, mert így stabilabb és mutatósabb is.

loft gömblámpa

7.  A nagyobb gömbött ugyanezzel a módszerrel kell elkészíteni, ez már gyorsabban megy, a kicsivel begyakorolt mozdulatok segítségével.

loft gömblámpa

8. Miután elkészült a nagy gömb is, szétszedtem egy olyan metszésponton ahol sok kör találkozott. Gyakorlatilag kinyitottam és bele helyeztem a kisebb gömböt.

loft gömblámpa

9. A két gömböt milton kapoccsal rögzítettem össze. 

loft gömblámpa

10. Végül  a függeszthető lámpatestet helyeztem a gömbbe. Ez nagyon egyszerű volt, mert az én lámpatestem csavarosan rögzíthető és éppen össze tudtam egy metszéspont körül csavarni. De ha így nem sikerült volna, akkor vagy ragasztópisztollyal rögzítem, vagy nagyon vékony dróttal. Az én lámpatestem ez a típus, csak barna színben:

loft gömblámpa

0 Tovább

diyhome

blogavatar

Kreatív újrahasznosítás, ötletek, az egyszerűtől a bonyolultig.

Utolsó kommentek