Eddig elképzelhetetlenne tartottam, hogy szépen lefessek egy egész bútor azért, hogy utána aztán vissza csiszoljam a festéket, mintha kopott lenne a bútor. De ez a lóca kopott hatás nélkül elképzelhetetlen lett volna.  Évek óta várakozott csúnya szürkére alapozva. Ez lett a végeredmény:

Anyagszükséglet:

  • csiszolóvászon
  • Pentart vintage festék két színben (vintage barna és krémfehér)
  • Pentart alapozó a krétafestékhez
  • Pentart matt lakk "Derkor varnish matte"

1. Az évekkel ezelőtt szürkére alapozott lócát zsírtalanítottam, enyhén megcsiszoltam és újra alapoztam a Pentart alapozójával. A lócát a helyén újítottam fel, csupán papírt és nedves törlőket tettem alá a csiszolás idején, festés alatt pedig csak papírt, de ez a festék egyáltalán nem csepeg, nagyon tisztán lehet vele dolgozni. Egyedül a csiszolás jár egy kis porral, de a lehulló port szépen megfogja, ha nedves törlők vannak alatta.

2. Az alapozóréteget 12 órán át hagytam száradni, majd felkentem a vintage barna dekorfestéket. Ezt is hagytam 12 órán keresztül száradni.

3. A felületet lefestettem a krémfehér festékkel, így nézett ki egy réteg után:

4. 12 óra elteltével rákentem a második réteget. Ez a Pentart festék tökéletes állagú, jól fed két rétegben még ez a világos árnyalat is, ettől kicsit tartottam, hogy több réteget kell majd felfestenem de két rétegeben tökéletesen takar. Korábban csak hengerrel festettem, de ezt a felületet nem lehetett csak ecsettel festeni és bár hengerrel szebb és egyenletesebb volt a végeredmény, de ecsettel is szép lett a végeredmény. 

5. És újabb 12 órát vártam a száradásra, mielőtt csiszolni kezdtem (na jó nem teljesen mert pár óra múlva nem bírtam ki, hogy ne csiszoljak bele néhol, mert nagyon kiváncsi voltam). Megcsiszoltam az éleket, a díszek elejét és azokat a részeket, ahol egyébként használat közben szerintem a leginkább kopna:

6. Csiszolás után alapos portalanítás, majd jöhet a lakkozás. Lakk helyett lehet viaszt is használni, de nálam a viasz nem adna megfelelő védelmet, mivel biztosan nedves törlögeténsek lesz kitéve a felület, mert hamarosan maszatos kis kéznyomokkal lesz tele :) Ezt a festéket fontos utókezelni, csak akkor lesz tartós a felület. Festettem már ezzel a festékkel konyhabútort is, amit szintén matt lakkal fejeztem be és több, mint egy éve kopás nélkül bírja a vizet, gőzt, és a tisztítószereket.