Nagyon szeretem a régi tárgyakat, ezt a "vizesszéket" még a nagyanyám használta a konyhájában, abban az időben, amikor még nem volt a házában vezetékes víz, hanem a kúból húzott vizet vödörbe vitték be a házba. Ezen a kis lócán tárolták. Aztán idővel lett vezetékes víz, a "vizesszék" meg ment a komorába (melléképület, lomos). A komorában eltöltött idő megtette a hatását, de én nagyon szerettem volna megtartan a kidobásra ítélt bútordarabot. Ebben az állapotban találtam rá:

És ez lett belőle, néhány óra alatt:

Felhasznált anyagok:

  •  csiszolóvászon
  • akrilfesték, matt akril lakk (Pentrart)
  • szürkelemez
  • vattelin
  • nyomott mintás pamutvászon
  • kárpitosszeg
  • faragasztó

Elékszítés:

1. Először lecsiszoltam a felületet. Ez volt az egész munka leghosszabb része. A tetejének csiszolására nem fordítottam különösebb gondot, mivel ezt később úgyis eltakartam. Csiszolás után portalanítás.

2. A fafelületeket nem javítottam ki, mert nekem külön tetszik a repedés ó, amit festés közben még jobban kihangsúlyoztam. Először az egész felületet lehestettem kék akril festékkel. Száradás után száraz ecsettel, hígítás nélkül elnagyolva hordtam fel egy halvány szürke és egy sötét szürke akrilt, összemosva a színeket, ettől lett ilyen csíkos. Száradás után egy réteg matt akril lakkal fejeztem be a felületet.

3. A festés száradása után a vizsszék tetejére egy méretazonos kartont vágtam (2,5mm vastag szürkelemezt használtam). A kartont egyszerűen ragasztással rögzítettem a vizesszékhez.

4. A kartonra 3 rétegben vattelint terítettem, méretazonosan.

5. A mintás pamutvászonból a vizesszék tetejétől minen oldaliránba 5 cm-es ráhagyással kiszabtam egy darabot. Nem szegtem el az anyagot, csak visszahajtottam körbe a széleit és levasaltam.

6. Az anyagot ráterítettem a vizesszékre és kárpitos szeggel szorosan végigszögeltem, ezzel rögzítettem. Először minden oldalt végigszögeltem, úgy, hogy minden szélen kihagytam 3 cm-t. Ezek lettek a végén a behajtások, hogy a sarkok befelé forduljanak. Nem bonyolultabb, mint mondjuk becsomagolni egy ajándékba szánt könyvet. A sarkokat ugyanazon elv alapján kell behajtani, mintha egy könyvet akarna az ember becsomagolni.