Ezeknek a tároló dobozoknak az elkészítése nagyon gyors és egyszerű. És még újrahasznosított is! Nálam a babaágy alá kerültek (persze azóta már intenzív használatba vette őket a gyerek, alkalom adtán még bele is ül)

 

Anyagszükséglet:

  • kartondoboz
  • nyersvászon (molinó), vagy lepedővászon
  • színes barkácsfilc
  • színes szaténszalag
  • olló, ragasztó, tű, cérna, varrógép vagy textilragasztó

Elkészítés:

Készíthetjük varrógéppel, kézi varrással vagy textilragasztóval is! Én géppel varrtam, de akinek nincs otthon varrógépe, kézzel pedig nem szeret varrni, ezeket az anyagokat nyugodtan rögzítheti textil ragasztóval is, az eredmény akkor is garantáltan mutatós lesz.

  1. Megmérjük a doboz oldalait. A doboz aljának méretéhez minden oldalon hozzáadunk 1 cm-t, majd kivágjuk. Ezután az oldalait vágjuk ki. A négy oldal szélességét összeadjuk, ráhagyunk 2 cm-t, ez lesz a kivágott anyag hossza. A magasságánál pedig a doboz magasságához a varrásszélhez 1 cm-t számolunk rá, plusz tetszőleges anyagmennyiséget a befelé fordításhoz, ez minél több, annál szebben mutat majd, mert eltakarja a doboz belsejét.
  2. Mielőtt összeragasztjuk, vagy összevarrjuk az anyagot, a doboz magasságához igazítottan felragasztjuk/varrjuk teljes anyagszélességben a szatén szalagot. Ennek magasságát úgy tudjuk meghatározni, hogy az anyagunkra felmérjük a dobozunk magasságát, plusz 1 cm-t, ezzel megkapjuk a doboz felső peremét. Ehhez képest tetszőlegesen tudjuk választani, milyen magasra szeretnénk a szalagot, itt figyelembe kell venni a rákerülő minta méretét is!
  3. Ezután a doboz frontoldalához felvarrjuk, vagy felragasztjuk a barkácsfilcből kivágott mintát. Én két mintát készítettem, egy hajókormányt sárga és narancssárga anyagból és egy bálnát sötét- és világoskék filcből. A minta tervezését itt látjátok:

A kormányhoz kivágtam a teljes formát citromsárga filcből, majd díszítésnek egy kisebb és egy nagyobb kört narancssárgából. A sárga alapot varrtam fel először, majd rávarrtam (ragaszthatod is) a narancssárga díszeket. A bálnánál két vízcseppet vágtam ki világoskékből, egyet sötétből. A bálna felső részét sötétkékből, az alsót világosból vágtam ki, úgy, hogy a világoskék alányúljon a sötétkék rátét alá. Szintén varrással rögzítettem, de nyugodtan ragaszthatod is (mosható a ragasztott verzió is!).

  1. A rátétek felhelyezése után az anyagot a hátulján összevarrtam, majd kifordított állapotában belevarrtam az alját. Ezekhez a varrásokhoz volt szükség az 1-1 cm ráhagyásokra. És a széleket cikk-cakk varrással tisztáztam (hogy az anyag későbbi feslését megakadályozzam), de ehelyett ragasztós kézzel is végig lehet simítani a széleket, az is megakadályozza az anyagbomlást.

 

  1. A kész textil zsákot visszafordítva belecsúsztatjuk a dobozt, és a hosszú ráhagyást behajtjuk. Ezzel kész is a tárolónk!