Egy babaszoba saját készítésű berendezési tárgyainak leírásait olvashatjátok a napokban. Elsőként a szoba fő motívumának, a hajókormány polcnak az elkészítését mutatom meg.

Ez lesz a végeredmény:

Játék macikkal, kis könyvekkel, építő kockákkal telepakolható, terhelhető polc, saját kezűleg, és még férfi családtag segítsége sem kell hozzá, ügyesebb anyuka is el tudja készíteni. És a „hűha, ezt te csináltad?” garantált a végén. Tehát miből lesz a cserebogár, vagyis a hajókormány? Kartonból és tekebábuból!

 

Anyagszükséglet:

  • vastag karton, szürkelemez néven találjátok meg, ebből kell 4db 70X100 cmes 2,5 mm vastagságú, és 4 db 1/vagy 1,5 mm-es vastagságú. (a továbbiakban vastag lemez és vékony lemez névvel fogom őket illetni!)
  • 7 db tekebábu
  • Ragasztó: ragasztópisztoly és gyors kötésű faragasztó (vagy könyvkötészeti ragasztó)
  • 1 db durva csiszolóvászon
  • fehér zománcfesték (én vízbázisú, selyemfényű festéket használtam)
  • olló, tapétavágó kés, ceruza, mérőszalag, vonalzó, hatalmas körző (vagy rajzszög, cérna és ceruza ànekem ez volt körző helyett)
  • akasztó a felfüggesztéshez (én gipszkartonozásból megmaradt hilti szalagot használtam, ez volt itthon)

  1. Először a vastag lemezből elkészítjük a kormány elejét és hátulját. Az oldalakat 2-2 darabból állítjuk össze. Szerkesztünk egy körcikkek a lemezre, ehhez én egy rajzszöget leszúrtam, cérnát tekertem rá, a másik végére egy ceruzát kötöttem és ezt mozgatva a középpont (a rajzszög körül) rajzoltam meg a körívet. Egy kisebbet és egy nagyobbat. Így kaptam egy körcikket, amit kivágtam tapétavágóval. Ezt rajzoltam rá a másik 3 vastag lemezre. Ezekből a körcikkekből 2-2 darabot összeillesztettem, hátul egy lemez csíkkal ragasztottam össze szorosan, a megmaradt vékony részt faragasztóval kitöltöttem, a ragasztót kötés előtt kartonnal elsimítottam és nem is látszott az összetétel. Tehát így megkaptam a kormány elejét és hátulját. Az egyik darabot 6 egyenlő részre osztottam, a körívek mentén 5-5 cm-es sávot jelöltem be, majd az osztóvonalak mentén is. Kivágtam tapétavágó késsel a közöket, átrajzoltam a másik oldalra és azt is kivágtam.

  1. A köríveket megmértem szabócentivel (mérőszalag), és a két ív hosszúságának megfelelő 1 rövidebb és 1 hosszabb sávot készítettem, 16 cm-es szélességben a vékony lemezre. Azért a vékonyra, mert ezt hajlítani kell majd. A szélessége a polc mélységét adja. A sávok széleinél bejelöltem mindkét oldalon és a szélein is egy 1,5 cm-es sávot. Ezután kivágtam a kartont. A sávon (szemmértéket használva) kb. 1,5 cm-es háromszögeket vágtam ki ollóval. Az így kapott fűrészfogak segítségével ragasztottam össze az oldalakat.

Először a nagyobb ívet készítettem el. A fűrészfogacskákat meg kell hajtani derékszögben, beragasztózni és szépen az ívre ragasztani. Többször is jól oda kell őket nyomkodni.

A kisebb ívet, a másik darabra ragasztottam. Így lesz könnyű az összeillesztés.

  1. Teljes száradás után (kb. 12 óra!) lehet összeilleszteni a két oldalt. Először a kisebb ívet ragasztózzuk be és helyezzük rá a másik oldalt. Majd a másik oldalt szakaszosan ragasszuk és belülről jól nyomjuk össze!

  1. Teljes száradás után a polc rekeszeinek a belsejét készítjük el. Az oldalakat vastag lemezből, az alsó és felső ívet vékony lemezből. Egyenként mérjük és szerkesszük meg, mert bármennyire is próbáltunk az előző fázisoknál pontosak lenni, lehetnek eltérések. Az íveket fűrészfogazással illesztjük, az oldalaknál alul és felül az ív vonalát vágjuk ki és itt ne fűrészfogazzunk. Az illesztés után maradt részt nagyon forró ragasztópisztoly csíkkal kitöltjük és kis darab kartonnal elsimítjuk.

  1. A bábukat durva csiszolóvászonnal megcsiszoljuk és festjük. Én 3 vékony réteg festékkel festettem. A kormányt 2 réteg festék tökéletesen fedte. A bábuk fején a festéket kicsit vissza kell csiszolni a rögzítés miatt, mert a forró ragasztótól a festék felválik és leesik a bábu. A bábukat ragasztópisztollyal a legegyszerűbb rögzíteni.

  1. Végül a hilti szalagot ragasztottam fel a csúnyábbik oldalra J úgy, hogy egy szem kilógjon, kimértem a falon a kormány helyét, két kisebb szögre akasztottam a polcot.

Nézz vissza később, és megmutatom a babaszoba további berendezési tárgyainak elkészítését. Ígérem, ez volt a legbonyolultabb!