A babaszoba legegyszerűbben elkészíthető berendezési tárgyát mutatom meg. Nálam otthon fellelhető anyagokból készült.

Anyagszükséglet:

  • 1 db kartondoboz
  • karton darabok a hajóorrhoz (vagy egy másik kartondoboz)
  • karton heger (az enyémen korábban csomagolópapír volt), a henger kartonból is elkészíthető
  • fehér textil (lepedővászon, molinó) --> helyettesíthető papírral, vagy barkácsfilccel
  • barna polár --> helyettesíthető festékkel, vagy barkácsfilccel
  • tépőzár (ha textilt haszánálsz a henger borításához)
  • ragasztópisztoly
  • akrilfesték: fehér, kék, piros, barna
  • vékony kötél vagy zsineg (és piros színű fényes zsineget használtam)

Elkészítése:

1. A kartondoboz szélességével megegyező vonalat rajzolunk a kartonlapra, a vonal felét bejelöljük és ide húzunk egy erre merőleges vonalat. Ezen a vonalon felveszünk egy tetszőleges pontot, ez lesz a hajóorr hossza. A bejelölt pontot összekötjük a vonal két szélével, így kaptunk egy háromszöget. A háromszög két oldalának hosszát megmérjük, és  kartonlapból (dobozból vagy maradék kartonokból) egy az alap dobozunk magasságával megegyező magasságú, és a háromszög két oldalának összeadott hosszával megegyező hosszúságú téglalpot mérünk ki. A téglalapot kivágjuk és középen kettéhajtjuk, így könnyebb lesz a háromszöghöz ragasztani. 

2. A háromszög széleit ragasztópisztollyal beragasztózzuk és a kivágott kartont erősen rányomjuk. Így megkaptuk a hajó orrát, amit már csak hozzá kell ragasztani a kartondobozhoz. 

3. Az árbócot és vitorlát készítjük el. Én az árbóchoz egy kartoncsövet használtam, megértem a körméretét és a hosszúságát, a hosszúsággal megegyező, és a körmérettől 3 cm-el szélesebb polár csíkot vágtam ki és teljes hosszban tépőzárat varrtam rá (így monsható árbócot és vitorlát készítettem). A vitorlához két háromszög alakú textilt varrtam, amit a sarkainál hozzávarrtam az árbóc polárjához. A kartoncsövet beleraktam a polár közepébe és köré tépőzáraztam az anyagot. Készítheted úgy is, hogy a kartoncsöv et barnára fested, vagy barkácsfilcet ragasztasz rá és ehhez ragasztással rögzíted a vitorla sarkait, ami lehet szintén barkácsfilcből, azt nem kell szegni. A vitorlát egy stencilezett "V" betűvel díszítettem a stencilezésről egy későbbi posztban fogtok majd olvasni.

4. A vitorla sarkaihoz hozzávarrtam a zsineget, a zsinegek másik végét a kartondoboz két széléhez kötöttem (a kartont ollóval lyukasztottam át) a doboz színezése után.

5. A dobozt fehérrel alapoztam, majd 4 sávot jelöltem ki rajta. Alul egy vékonyabbat, ezt sötétbarnára festettem, középen szintén egy vékony sávot jelöltem ki, ezt pirosra festettem, ehhez mérten alá és fölé két egyforma széles sávot jelöltem ki, amit kékre festettem. Végül a kis tulajdonosának a neve került rá, aki gyorsan birtokba is vette a hajóját.