Biztosan sokatoknak van otthon gömblámpája. Néhány éve nagyon divatos dekoráció a soros elrendezés és a hatalmas belógó gömblámpa is. Ehhez részletes leírás is terjed, sok-sok videóval, egyszerűen fitnessz labda, fonal és tapétaragasztó segítségével el lehet készíteni. Már majdnem én is ezt a verziót készítettem el, de nagyon tetszik a "loft". Így elhatároztam, hogy az én gömblámpám "loftosítva" lesz.

Ez lett az eredmény:

loft gömblámpaloft gömblámpa

loft gömblámpa

Így készült, tényleg fillérekből, gyorsan (a lámpám mindennel együtt 3500 ft-ből készült el, néhány óra alatt), és nekem tetszik, nagyon szeretem.

Szóval loftosítottam és dupláztam a gömblámpát, két egymásba rakott gömböt készítettem.

Anyagszükséglet:

  • 1 db függeszthető lámpatest (barna színben az Obi-ban találtam és 1000 ft-os áron)
  • 1 db led izzó
  • 1 csomag milton kapocs (óvodai fogalkozások közkedvelt eszköze)
  • vastag karton (én 1,5mm-es szürkelemezt használtam)
  • barna matt akrilfesték (Pentart)
  • bitumen tartalmú bronz Pentart festék (de bármilyen metálos festék megfelel, persze csak ha szereted a fémes csillogást, de ugye fém nálkül nem loft a loft)
  • hegyes olló vagy kés

Elészítés:

1. A kartonból 8 db 1,5 cm széles és 100 cm hosszú csíkot , és 8 db 1 cm széles és 80 cm hosszú csíkot vágunk.

2. A csíkok minkét oldalát barna akrillal festettem, száradás után a hosszabb csíkok egyik oldalát, amelyik a külső lesz fémes hatású festékkel kezeltem. 

3. Először a belső, kisebb gömböt raktam össze. Az összerakás pofon egyszerű. Egy hegyes körömvágó ollóval a két csík mindkét szélén a végétől 1 cm-re szúrtam egy lyukat, hogy a milton kapcsot könnyebb legyen beletenni.  Mindkét csík felénél és szúrtam egy lyukat. Egyszerűen mindkét csíkot a végeinél összefogtam és keresztül szúrtam rajta egy-egy kapcsot. Így kaptam két kör alakú kartont.

loft gömblámpa

4. A két kört egymásba rögzítettem, mégpedig úgy, hogy a felező metszéspontokon milton kapoccsal tűztem össze.

loft gömblámpa

5. Ezután egy újabb kört készítettem és hozzá rögzítettem a két körhöz. Ezt belülről rögzítettem és innentől minden kör elkészülte előtt hozzánéztem a helyét és jelöltem az előre lyukasztandó pont helyét, mert az anyagvastagság miatt már nem lehet tartani az 1-1 cm szélek elhagyását.

loft gömblámpa

6. Folytattam a sort, míg mind a 8 kör össze nem került. Minden egyes metszésponton rögzítettem milton kapoccsal, mert így stabilabb és mutatósabb is.

loft gömblámpa

7.  A nagyobb gömbött ugyanezzel a módszerrel kell elkészíteni, ez már gyorsabban megy, a kicsivel begyakorolt mozdulatok segítségével.

loft gömblámpa

8. Miután elkészült a nagy gömb is, szétszedtem egy olyan metszésponton ahol sok kör találkozott. Gyakorlatilag kinyitottam és bele helyeztem a kisebb gömböt.

loft gömblámpa

9. A két gömböt milton kapoccsal rögzítettem össze. 

loft gömblámpa

10. Végül  a függeszthető lámpatestet helyeztem a gömbbe. Ez nagyon egyszerű volt, mert az én lámpatestem csavarosan rögzíthető és éppen össze tudtam egy metszéspont körül csavarni. De ha így nem sikerült volna, akkor vagy ragasztópisztollyal rögzítem, vagy nagyon vékony dróttal. Az én lámpatestem ez a típus, csak barna színben:

loft gömblámpa