A babaszoba függönyét is magam készítettem el, mert nem találtam oda illő függönyt. A selyemfestés technikáját alkalmaztam, ami roppant egyszerű, gyakorlatlan kezek is bártan belevághatnak. Egy nagyon olcsó fehér muszlin anyagot választottam, én szegtem és varrtam rá behúzó szalagot is, de ezt a részét készítheti varrónő, vagy vehetünk fényáteresztő készfüggönyt is a lényeg, hogy fehér legyen, mert a festék színét csak ez adja vissza igazán (a készfüggöny lehet „voilá” is). A selyemfestékek gyönyörűen fognak ezekre az anyagokra is (bár az igazi hernyóselyemhez fogható színt nem ad, viszont az nem is való függönynek), egyedül a fixálásnál kell óvatosan bánni a vasalóval, legjobb egy lepedőn keresztül átvasalni, vagy nagyon kis fokozaton, mert ezek a műanyagok hamar kiégnek. Tehát ha megvan a függöny, nincs másra szükség, mint selyem kontúrozóra, ecsetre és tetszőleges színű festékekre. És kell egy keret, vagy egy alkalmas hely, ahová kifeszíthetjük az anyagot. Egyedül a feszítés nehézkes egy ilyen nagyméretű munkánál, mert akkora keretet kapni sem lehet, mint a függöny, meg nem is érné meg. Én egy ügyes megoldással a lambériához, és egy fa lócához feszítettem az anyagot. A feszítés azért fontos, mert ha nem feszül meg az anyag, elfolyik a festék (a feszítésnek nem kell olyan erősnek lennie persze, hogy doboljunk is rajta).

Anyagszükséglet:

  • muszlin vagy voilá függöny
  • selyemfesték
  • selyemfesték kontúrozó
  • szögek és függöny csipeszek

A festés lépései:

  1. Feszítsd ki a beszegett anyagot. Én a feszítést úgy készítettem, hogy egy fa lóca háttámlájába pici szögeket ütöttem kb. 15 cm-es távolságba és ugyanezt tettem a lambériával (szerencsémre épp egy magasságban voltak, persze a munka végeztével ki kellett javítanom a szögek helyét, de nekem megérte). A szögekre vékony gumit (gatyagumit) kötöttem, a gumi másik végét pedig egy függönycsipeszhez kötöttem. A csipeszt pedig az anyaghoz csíptettem (a gumik hosszának persze azonosnak/közel azonosnak kell lenni a feszítéshez). A függönyt nem teljes hosszban feszítettem, behajtottam addig, amíg a mintát terveztem. Elsőre ez lehet bonyolultnak tűnik, de igazából nagyon egyszerű. Egyéb megoldásként jó az asztalra, vagy székekhez gyorsszorítóval rögzített tetőlécek is. (Kicsit előrehaladott a fázisfotóm, de itt lehet a leginkább látni a rögzítést, a rögzítő gumik és csipeszek sajnos nem láthatóak rajta)

 

  1. Tervezd meg a mintát. Én csak A/4-es méretben terveztem meg és azonnal kontúrozóval rajzoltam fel az anyagra, így a mintám is változott. A mintát, ha papíron méret azonosan tervezed meg, feszítés előtt a mintára helyezve az anyagot ceruzával át tudod rajzolni.

  1. Kontúrozás: nagyon egyszerű művelet, a kontúrozóból közvetlen az anyagra tudsz rajzolni, úgy mintha egy toll lenne. Meg kell várni a száradását, különben a selyemfesték el fog folyni. A száradást onnan is látni fogod, hogy a kontúr belesimul az anyagba teljes száradás után (amikor felrajzolod még kidomborodik)

 

  1. A festés nagyon egyszerű és jópofa, ahogy az anyagra ecsettel felvitt festék szétterül a kontúrvonalakig (néhol még tovább is, ha a kontúr hiányos, vagy kevésre sikeredett néhol). Tehát ha még nem festettél selyemre, akkor itt megjegyzem, először a kontúrozott rész közepére érintsd a festékes ecsetet, mert a festék szétterül. Ha közvetlen a kontúrvonal mellé teszed az anyagon a festékes ecsetet, ha kicsivel több festék van az ecsetedet bármilyen jó is a kontúrod, átfolyik rajta.

Én a deka selyemfestékeit használtam, nagyon intenzív színük van.

 

  1. Teljes száradás után kissé kifakul a muszlinon a selyemfesték. Ha megszáradt leszedheted a feszítőkről és óvatosan ki kell vasalni.

  1. Az utolsó feladat pedig feltenni a függönyt és gyönyörködni a műben.