Nemrégiben kaptam egy olyan megbízást, hogy egy alacsony belmagasságú helység teljes plafonját fessem le úgy, mintha fa lenne. Érdekelt a feladat,  elkezdtem gondolkodni rajta és a neten kutakodni, hogyan is lehetne ezt gyorsan egyszerűen megoldani, mert abban biztos voltam, hogy 20m2 plafonra nem fogok kis ecsettel faerezetet pingálni. Ekkor találtam rá a flóderezés vagy flóderozás technikájára.  A plafon el is készült, erről a következő bejegyzésben fogtok bővebb leírást kapni (érdemes lesz visszanézni, a flóderezés mellett egyéb érdekesség is lesz). A flóderezés technikája nagyon régi díszítőfestő technika. A díszítőfestő mesterek adták át ennek tudományát a legügyesebb tanítványaiknak. Több féle fa erezetét lehet utánozni egyetlen flódergumival. Az, ha valaki egy bizonyos fafajta erezetét kívánja utánozni, sok gyakorlást igényel. Bevallom én nem vagyok ilyen ügyes és egyébként sem ismerem fel a fafajtákat erezet alapján. A neten többféle flódergumit találtok én a legolcsóbb és legegyszerűbb fajtát vásároltam meg. 

Ez a plafon:

Így néz ki a flódergumi:

A technika lényege nagyon tömören a következő:

- egy előkészített felületre felhordjuk ecsettel vagy hengerrel a festéket, és gyorsan, mielőtt a festék megszáradna a gumit rányomva végighúzzuk rajta úgy, hogy a hosszanti húzás közben a domború gumit előre hátra mozgatod. A mozgás irányától függően fogja a faerezetet rajzolni (gyakorlatilag vissza törölve a festéket)

-a felület előkészítésének pedig egy fontos feladata van: a flóderozni kívánt felület ne szívja be a festéket! Tehát ha kartonra, pozdorja lapra és egyéb szívó alapra szeretnétek flóderezni, először a felületet át kell festeni, akrillal, zománccal, stb. De ha a felület színét szeretnétek meghagyni, akkor a faerezetet adó festéktől függően akril, vagy oldószer alapú lakkal kell kezelni a felületet. Ha műanyagra, vagy fémre flódereztek, nem szükséges előkezelni a felületet, mert ezek nem szívják a festéket, sőt ez esetben a festéketektől függően tapadóhíd használata javasolt. 

-az előkészített felületre a faerezet színét adó festéket kell felhordani ecsettel vagy hengerrel.

Készítettem egy rövid videót, ahol látjátok a flódergumi hogyan is alakítja ki a faerezetet. Az én flóderem két oldalú, van egy faerező része és egy kisebb, fésűs része. A videóban a felületet előkészítés nélkül, egy habkartonon képeztem, mivel ez nem szívja a festéket, és itt látjátok majd, hogy a visszatörölt rész is elszíneződik. Meglátjátok, pofon egyszerű. Később még jövök jobb és részletesebb videókkal, nézzetek majd vissza!

Én a plafon mellett díszítettem ezzel függönykarnist és rekeszeket is.