Az előző bejegyzésben megmutattam, hogyan kell összeállítani a mintát, rávarrni és felkerült a csúszásgátló. Ez pedig a kész szőnyeg:

 A szőnyeg elkészítésének a következő lépése a tömés. A szőnyeget összehajtuk és a méretével megegyező vattelint szabunk ki. Ezt egyszerűen közé tesszük, majd a három oldalát körrbevarjuk, én cikk-cakk öltéssel varrtam.

Az utolsó lépés pedig a szegés. Ennél kell a leginkább odafigyelni és a leg időigényesebb is, mert egyszerre kell mindkét oldalát figyelni. Egy vászon anyagból (én pink pamutvásznat használtam) 12 cm-es csíkokat szabunk. Kettőt a rövidebb oldalak hosszához, kettőt a hoszabb oldalak hosszához igazítva. A rövidebb oldal szegőjét méretazonosan szabtam, a hosszabb oldalakra ráhagytam mindkét végén 3 cm-t. A szegőt ketté hajtjuk és levasaljuk (ez segíti majd a munkát. Majd behajtjuk minkét oldalán végig 2-2 cm-es hosszban, ez befelé fog fordulni az anyagon. Ezt a szegőt minden oldalra feltűzzük gombostűvel. Először a két rövidebb oldalt, majd a hosszabb oldalakat. Ezekn él a széleket behajtjuk úgy, mintha egy könyv csomagolása lenne, így tulajdon képen gérbe helyezzük. Fontos a pontos illeszté és varrás, hogy hátul és a szőnyeg színén egyaránt levarrjuk a szegőt, ezért kell gombostűzni sűrűn, hogy varrás közben ne csússzon szét a vastag anyag!