A feladatom egy 20m2-es plafon fahatásúvá varázsolása volt. A plafon szerecsére nagyon alacsonyan van, egy pincelakás helyiségben. A felület diszperziós festékkel lett festve. Ami az elkészítést bonyolította, viszont a végeredményt még "fahatásúbbá" tette, az az volt, hogy a plafonon beton gerendák futnak végig, ami nem lett glettelve így girbe-gurba, és rücskös volt az előző éves fetékrétegektől (akár egy öreg fafelület). 

A diszperzittel kezelt felület szívó alap, amit kezelni kellett. Először akril festékkel és vonalzóval megfestettem a "falapok" szélességét, ezt úgy alakítottam ki, hogy egy-egy ilyen lap közepén fusson az erezett rész, oldalait pedig a flóder fésűs felével lehessen vonalazni. Miután ezeket bejelöltem, a teljes felületet kezeltem vékony lazúrral! Polifarbe, Boróka vékonylazúrral kentem át. Ez tökéletesen megmaradt a diszperzites felületen és száradás után egy selyemfényű "lakkos" réteg képződött. fontos volt, hogy a kis ablakkal rendelkező egyébként is sötét helyiség ne legyen még sötétebb, így világos színeket kellett használnom. Az alap felülethez egy 0,75 l-es fenyő színű lazúrt kevertem össze egy 0,75l-es átlátszó vékonylazúrral, ez éppen elég is lett a 20m2-es felületre egy rétegben!

A következő réteg a már flóderezett réteg volt, ehhez a Polifarbe Boróka vékonylazúr "dió" árnyalatát választottam. A munka leghosszabb része ez volt.

Egyszerre egy gerendát, vagy 3 bejelölt deszkát festettem át ecsettel. majd rögtön flódereztem is a felületet. Nem kevés munkaóra telt el vele, de az eredmény magáért beszél.

A végeredmény egy régi- kopott-göcsörtös, selyemfényű fahatású plafon lett. (És persze mellé készült még néhány dekorációs falfestés, a maximális kocsmahamgulat kedvéért-a helység egyébként nem kocsma, hanem egy szimpla hobbi szoba otthonra)